Voitonlippu Berliinin valtiopäivätalon katolla ja kuvamanipulaatio

Toisen maailmansodan päättymisestä on kulunut 70 vuotta. Kuuluisin valokuva, joka kertoo noista hetkistä on Voitonlippu Berliinin valtiopäivätalon katolla. Kuvan otti venäläinen sotakuvaaja Jevgeni Haldein. Hänen kuolemastaan ei ole kulunut 70 vuotta, joten hänen kuvansa ovat tekijänoikeuksien alaisia. Alla oleva berliiniläinen graffitti esittää kuvaa.
























Alkuperäiseen valokuvaan voi tutustua Helsingin Sanomien uutisessa Valokuvaa Berliinin kukistumisesta retusoitiin soveliaammaksi. Siinä kerrotaan, kuinka valokuvaajan setä ompeli lipun kolmesta punaisesta pöytäliinasta ja kuinka kuvaa muokattiin ennen sen julkaisua neuvostopropandan mukaisesti.
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1430802487059

Kuvamanipulaatiot ovat keskeinen osa tämän päivän valokuvausta. Ihmisistä tehdään hoikempia ja heidän ryppyjään silotellaan. Näin ei kuitenkaan ole aina ollut. Ennen digikuvien aikaa valokuvien muokkaus oli työlästä ja aikaa vievää. Niinpä siihen ryhdyttiin harvoin. Kuuluisimmat trikkikuvat löytyvät Neuvostoliiton historiasta. Lenin ja Stalin poistattivat aiemmin otetuista valokuvista niitä henkilöitä, jotka eivät olleet enää heidän suosiossaan. Vieressä oleva kuvapari on hyvä esimerkki tästä.

Alkuperäisessä kuvassa (ylempi) Stalinin oikealla puolella seisoo mies on nimeltään Nikolai Yezhov. Hän johti NKVD:tä, Neuvostoliiton salaista poliisia, Stalinin puhdistusten aikana. Myöhemmin hän joutui itse Stalinin epäsuosioon ja hänet teloitettiin. Manipuloidussa kuvassa (alempi) häntä ei enää ole.



Ei kommentteja: