Yhdysvaltojen kieltolaki, Al Capone ja Lahjomattomat

Yhdysvalloissa säädettiin kieltolaki vuonna 1920. Sen mukaan alkoholin valmistus, kuljetus ja myynti olivat maassa kiellettyjä. Kieltolakia rikottiin kuitenkin siekailematta, alusta alkaen. Lain noudattamista oli mahdotonta valvoa eikä se lopettanut alkoholin käyttöä. Kieltolaki kumottiin epäonnistuneena vuonna 1933.

Kieltolain aikana laittoman alkoholin valmistajat, salakuljettajat ja myyjät rikastuivat. Kauppaa hallinnoi rikollisjärjestöt, kuten Sisiliasta, italialaisten siirtolaisten mukana Yhdysvaltoihin rantautunut mafia. Väkivaltaiset yhteenotot vallasta taistelevien rikollisjärjestöjen välillä olivat yleisiä. Poliisi oli voimaton.


Kuuluisin kieltolain aikana toimineista gangstereista on Al "Scarface" Capone. Al Capone syntyi italialaissiirtolaisten perheeseen New Yorkissa, mutta kasvatti laittomat liiketoimintansa hurjiin mittakaavoihin Chicagossa vuosina 1925 - 1930. Hänen vuositulojensa on arvioitu olleen parhaimmillaan 100 miljoonaa dollaria!

Al Capone lähetettiin vankilaan vuonna 1931.

















Rikollisjärjestöt onnistuivat toimissaan lahjomalla poliiseja, tuomareita ja poliitikkoja. Kilpailijoista pyrittiin eroon tappamalla tai tapattamalla heidät. Valtiovarainministeriö perusti Chicagoon erikoisryhmän tuskastuttuaan tilanteeseen. Sen johtoon nimitettiin agentti Eliot Ness. Hän ilmoitti julkisuudessa, ettei ota lahjuksia vastaan. Pian ryhmää alettiinkin kutsua Lahjomattomiksi. Ryhmä otti erityiskohteekseen mafiajohtaja Al Caponen joukkioineen.

Al Caponen harjoittamaa viinan salamyyntiä vastaan ei saatu koottua todisteita. Pystyttiin kuitenkin osoittamaan, ettei hän ole voinut rahoittaa elämäänsä niillä tuloilla, jotka hän oli saanut laillisesta liiketoiminnasta. Niinpä hänet tuomittiin vuonna 1931 veronkierosta 11 vuodeksi vankeuteen.

Lisää Al Caponen elämästä:
http://www.tunturisusi.com/alcapone/index.htm

Elokuvavinkkejä:
  • Lahjomattomat (1987), alkuperäinen nimi The Untouchables, K-16; elokuva kertoo nimensä mukaisesti Eliot Nessin johtamasta ryhmästä ja sen taistelusta Al Caponea vastaan
  • Mafiaveljet (1990), alkuperäinen nimi Goodfellas, K-16; elokuvaa pidetään yleisesti parhaana Yhdysvaltain mafiasta kertovana elokuvana